Lignavita - Tips om meer groenten te eten
Terug naar overzicht

Tips om meer groenten te eten

Inspiratie om dagelijks voldoende groentjes te eten

Groenten zijn belangrijk omdat ze veel vezels, complexe koolhydraten, vitamines en mineralen bevatten. Het is eigenlijk ons basisvoedsel, maar jammer genoeg eten nog veel mensen onvoldoende groenten. Daarom geven we je graag enkele tips om dagelijks meer groenten binnen te krijgen.

Ruime portie

Zorg dat je zowel voor je lunch als avondmaal ruim een half bord groenten voorziet, dit komt overeen met een 200g groenten. Groenten kunnen ook steeds als tussendoortje dienen. Dit kan een kommetje soep zijn, wortelreepjes, komkommerreepjes, radijsjes, tomaatjes, paprikareepjes,…

Maak een groentensmoothie

Smoothies worden vaak van fruit gemaakt. Lekker maar toch niet zo goed voor je lijn omdat er vaak 4 stukken fruit samen worden gegooid en op die manier krijg je te veel suikers binnen. Een betere manier om een smoothie te maken, is door hem te baseren op groenten en er 1 stuk fruit aan toe te voegen. Zo kan je een smoothie maken van een handjevol spinazie, een wortel en een appel. Om er wat eiwitten aan toe te voegen kan je er bijvoorbeeld een lepel volle (Griekse) yoghurt bij doen of een schepje poeder van één van onze shakes (vb, vanille, banaan, appel/kers).

Gebruik groenten als beleg

Je kan ook makkelijk je toast/boterham beleggen met stukjes tomaat of komkommer. Wil je er graag wat variatie? Probeer dan eens één van onderstaande groentenspreads te maken!

Auberginespread

Je hebt nodig:

  • ½ aubergine
  • 1 eetlepel olie
  • ½ gram knoflook
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 4 takjes peterselie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de aubergine in blokjes. Verwarm de olie in een pan met een anti-aanbakbodem en bak hierin de aubergine tot de stukjes zacht worden. 2. Pers het teentje knoflook boven de pan. 3. Roer de tomatenpuree er door en bak het even mee. 4. Laat het geheel nog 3 minuten op een zacht voor staan en kruid af met de peterselieblaadjes. 5. Doe de groenten in je blender en meng tot een glad mengsel. Heb je geen blender? Doe de groentjes dan in een stevige maatbeker en mix met een staafmixer. 6. Laat het geheel afkoelen en kruid af met peper en zout.

100 gram auberginespread bevat: 119 kcal, 5 g eiwit, 13 g koolhydraten, 4 g vet en 4g vezels.

Paprikaspread

Ingrediënten (voor ± 250 g)

  • 3 paprika’s
  • 80 g cashewnoten
  • sap van een halve citroen
  • (verse) rozemarijn
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • zout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Snijd de paprika’s in twee delen en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de holle kant naar beneden op een bakplaat en schuif de plaat in de oven. Rooster de paprika’s ongeveer 35 minuten, of tot het velletje licht verbrand is. 3. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Rooster ondertussen de cashewnoten lichtjes in een pan met anti aanbak laag met een snufje zout, paprika, cayennepeper en een beetje rozemarijn. 4. Ontvel de paprika’s als ze afgekoeld zijn. Snij ze in stukjes en doe ze samen met de cashewnoten, het citroensap in een blender of gebruik je staafmixer. Pureer tot een glad geheel en kruid bij indien nodig. 5. Bewaar maximum 1,5 week in een glazen pot in de koelkast.

Verwerk groenten in je ontbijt

Je kan de dag perfect beginnen met een groentenomelet.

Omelet courgette & tomaat

Je hebt nodig:

  • 1 zakje Lignavita omelet (smaak naar keuze)
  • ¼ courgette
  • 1 kleine tomaat
  • 1 eetlepel olie
  • peper
  • verse peterselie

Bereiding

  1. Snijd de courgette & de tomaat in dunne schijfjes.
  2. Warm de olijfolie op in de pan en leg de courgette verspreid over de pan.
  3. Na 3 minuten draai de courgette om en leg je ook de schijfjes tomaat in de pan. Bak het geheel nog 3 minuten.
  4. Doe je poeder van je Lignavita omelet in een shaker en voeg de juiste hoeveelheid water toe (staat aangegeven op de verpakking). Shake tot een gladde massa.
  5. Wanneer je groentjes gaar zijn, giet je de omelet over de groentjes en laat garen tot de omelet er niet meer ‘nat’ uitziet.
  6. Voilà, een heerlijk koolhydraatarm ontbijt met voldoende eiwitten om de voormiddag door te komen!

Maak je puree? Doe je groenten zeker maal twee.

Indien je aardappelpuree maakt, zorg dan dat er vooral groenten in de puree zitten en vul aan met 1 aardappel per persoon.

Bijvoorbeeld: maak je puree voor 4 personen? Gebruik dan minstens 800 g broccoli en vul aan met 4 (kleine) aardappels.

Vervang je koolhydraatrijke producten door groenten.

Pasta vervangen door courgette-, wortelslierten
Frietjes/aardappelen vervangen door pastinaakfrietjes
Wraps vervangen door koolbladeren/sla

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2024 by Lignavita