Lignavita - Gezond en bewust eten hoeft niet duur te zijn
Terug naar overzicht

Gezond en bewust eten hoeft niet duur te zijn

Tip 1: Kies voor (lokale) seizoensgroenten en -fruit

Seizoensgroenten smaken beter en zijn goedkoper. Ze worden in ideale omstandigheden geteeld en hoeven niet voortijdig (lees onrijp) geoogst te worden omdat ze nog een lange reis moeten overleven.
Dit komt de smaak en voedingskwaliteit en de prijs ten goede en maakt jouw ecologische voetafdruk kleiner... Bovendien steun je zo ook nog eens de lokale economie.

Belgische kwaliteitsgroenten herken je aan het Flandria-label. Zo weet je dat ze lokaal geteeld zijn en voldoen aan de strengste controle-normen. Kijk dus altijd op het etiket om te zien vanwaar de groenten komen en kies liever voor groenten uit de buurt.

Tip 2: Verse vis of vis uit de diepvries of uit blik?

Verse vis kun je perfect vervangen door vis uit de diepvries of uit een blikje. Vis in blik, zoals sardientjes, zalm en tonijn, of uit de diepvries, is vaak goedkoper dan verse vis en even voedzaam.
‘Verse’ vis is bovendien vaak niets meer dan bevroren vis die weer wordt ontdooid en dan als verse vis in de supermarkt wordt verkocht. In de supermarkt betaal je beduidend meer voor die ‘verse’ vis dan voor diepvriesvis. En dat terwijl het enige verschil eigenlijk is dat het in veel gevallen voor jou ontdooid is in plaats van dat je het zelf moet doen.
Hoewel het op het eerste gezicht niet zo logisch klinkt, blijft de voedingswaarde in alle gevallen hetzelfde. Bij vis uit blik wordt de vangst binnen een dag ingeblikt. Daarom behoudt het zijn gezonde voedingsstoffen. Geef wel de voorkeur aan een visblikje op basis van water in plaats van olie.

Tip 3: Vervang vlees af en toe eens door peulvruchten of eieren

Doen! Het is goed voor je gezondheid en komt ook het milieu ten goede. Bovendien is kwaliteitsvlees niet goedkoop.
Met plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten (bruine en witte bonen, kidneybonen, kikkererwten, linzen,…) is het een peulschil. En ook bewerkte peulvruchten zoals tofu, tempé en seitan brengen redding. Peulvruchten zijn rijker aan vezels en bevatten nauwelijks verzadigd vet. De consumptie van peulvruchten verlaagt het LDL-cholesterol. Bovendien hebben ze een lagere milieubelasting dan vlees.
Eieren bevatten grotendeels dezelfde voedingstoffen als vlees, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Twee eieren (50 gram) zijn genoeg om 100 gram vlees (1 stukje) te vervangen.

Tip 4: Vermijd ultrabewerkte producten

Frisdrank, kant-en-klare producten, snacks en snoep zijn lekker, maar vaak prijzig en niet zo gezond. Af en toe eens genieten kan zeker geen kwaad, maar je kan ze vervangen door goedkopere en gezondere en minder bewerkte alternatieven.
Vervang de chips en snoep door zelfgemaakte popcorn, ongebrande en ongezouten noten, snoepgroenten (met zelfgemaakte hummus als dipsaus bijvoorbeeld), fruit (en zelfgemaakte fruitchips), …
Water is de beste drank om je dorst te lessen. Drink kraanwater in plaats van flessenwater. Het is beter voor je portefeuille, je afvalberg én je rug (minder sleuren met zware flessen). Kraanwater wordt vaak gecontroleerd en is perfect drinkbaar. Wil je eens afwisselen? Maak dan zelf water met een smaakje: munt en watermeloen, rozemarijn en pompelmoes, sinaasappel en blauwe bes, kaneel en groene appel, aardbei en munt, aardbei, limoen en komkommer, gember, munt en citroengras, komkommer en munt, basilicum, watermeloen en meloen,…

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2025 by Lignavita