Lignavita - Plantaardige vs dierlijke vetten
Terug naar overzicht

Plantaardige vs dierlijke vetten

Volgens een studie van de Amerikaanse universiteit Harvard verlagen plantaardige vetten het risico op hartziektes, terwijl dierlijke vetten het risico hierop verhogen. Maar hoe komt dat? Lignavita legt het jou kort uit!

Verschil dierlijke en plantaardige vetten

Plantaardige vetten zijn afkomstig van gewassen en planten. Dierlijke vetten zijn afkomstig van vlees en vis. Plantaardige vetten zijn over het algemeen gezonder omdat deze voornamelijk onverzadigde vetten bevatten terwijl dierlijke vetten voot verzadigde vetten bevatten. De redenering achter die aanbeveling is dat meervoudig onverzadigde vetten, die rijk zijn aan omega-6 vetzuren, het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en daardoor een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn sommige (meervoudige) onverzadigde vetzuren essentieel: ze zijn nodig voor een goede gezondheid en je lichaam kan ze zelf niet aanmaken. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, in grote hoeveelheden aanwezig in bijvoorbeeld olijfolie, zijn niet essentieel. Ons lichaam kan ze zelf aanmaken en ze spelen geen bijzondere rol. Ze zijn vooral gezond als ze verzadigde vetten vervangen.

Verzadigde vetten zijn de vetten die je eigenlijk moet mijden. Verzadigde vetten staan in voor een verhoging van cholesterol in het bloed. Dit kan resulteren in vet op de wanden van de bloedvaten, met alle medische risico’s vandien. Verzadigd vetten vinden we terug in boter of andere vetstof… Maar ook in vele voedingsmiddelen zonder dat we dit merken. Voorbeelden hiervan zijn kaas, worst, sommige vleessoorten vlees, volle melk, koekjes, chips,...

Vetverbranding

Na jarenlang als ‘ongezond’ bestempeld te zijn, blijkt vet nu toch niet altijd zo ongezond als voorheen werd gedacht. Lichaamsbeweging zet het lichaam aan om opgeslagen vetten te verbranden. Eenmaal de suikers zijn opgebrand, zal het lichaam automatische overschakelen naar de verbranding van vetten. Meestal gebeurt dit bij lichaamsbeweging waarbij de suikers in het lichaam volledig zijn omgezet in energie. Of wanneer het lichaam te weinig suikers binnen heeft om de nodig energie te kunnen leveren. Bijvoorbeeld bij het Lignavita dieet waarbij de inname van suikers beperkt wordt. Een daling van de opname van het aantal koolhydraten zal het lichaam sneller aanzetten de vetten aan te spreken. Energie die nodig is voor het lichaam kan dus perfect uit vetten gehaald worden. Belangrijk hierbij is dat je evenwichtig eet en je voldoende eiwitten opneemt uit je voeding. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat het gevaar dat je spieren gaat verbranden in plaats van lichaamsvet.

In de praktijk

Het advies om minder verzadigd vet te eten en meer onverzadigd vet blijft overeind. Dit kan door minder vlees en snacks te eten en harde vetten (zoals boter) te vervangen door zachte bak- en smeervetten en oliën. Denken we aan onze gezondheid, dan hebben palmolie en rundvet de minst goede vetzuursamenstelling. Hoewel verzadigd vet vaak in dierlijke producten voorkomt, kunnen ook plantaardige producten rijk zijn aan verzadigd vet. Palmolie bestaat voor ongeveer de helft uit verzadigd vet. Kokosvet bevat zelfs meer verzadigd vet dan boter, er is zelfs geen enkele vetstof die meer verzadigd vet bevat dan kokosvet. Kokosvet en palmolie mijdt je best.

Bijkomend is frituren of bakken in lijnzaad-, koolzaad- en sojaolie niet zo’n goed idee. Olijfolie is een betere keuze. Door haar hoog gehalte enkelvoudig onverzadigde vetzuren is deze een zeer goede vetstof. Overigens is mais- en zonnebloemolie uitstekend. Er is zelfs een ‘hoog oliezuurhoudende’ zonnebloemolie op de markt die door selectie ongeveer evenveel enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten als olijfolie.

Nog vragen? Je Lignavitacoach helpt je graag verder.

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2025 by Lignavita