Lignavita - De Nutri-score, een betrouwbare referentie?
Terug naar overzicht

De Nutri-score, een betrouwbare referentie?

Overal ter wereld, bijna op elk product vind je de Nutri-score terug. Dit label is ontwikkeld om de consument te helpen de gezondere producten te kopen. Uit onderzoek blijkt dat de Nutri-score daadwerkelijk kan helpen om consumenten te doen kiezen voor gezondere producten, maar zijn de producten die als ‘gezond’ worden aangegeven wel degelijk gezond?

De Nutri-score van een voedingsmiddel wordt bepaald aan de hand van een algoritme dat de ontwikkelaars van de Nutri-score hebben ontworpen.

Hierbij worden positieve eigenschappen zoals bv eiwitten, groenten, vezels, etc. gekoppeld aan negatieve eigenschappen zoals bijvoorbeeld koolhydraten, suikers, vetten, etc.

Groen staat uiteraard voor de beste voedingswaarden en rood voor de slechtste. Hoe meer goede eigenschappen, hoe groener en omgekeerd.

Onderscheid maken in productcategorieën

Er is wel één addertje onder het gras, de Nutri-score geeft geen volledig gezond voedingspatroon weer. Het beste wat je dus kan doen is eerst een kijkje in de voedingsdriehoek nemen. Als je bijvoorbeeld naar koeken gaat kijken zie je dat deze zich onderaan bevinden in de voedingsdriehoek. De Nutri-score kan een donkergroene score geven aan een koek. Dat wil daarom nog niet direct zeggen dat het gezond is, het zal wel de gezondste zijn in die productcategorie.

Daarom komt de voedingsdriehoek goed van pas, koeken staan helemaal onderaan met als reden dat het bewerkte voeding is, hier eet je dan ook best niet te veel van. De voedingsdriehoek geeft de voorkeur aan onbewerkte voeding zoals fruit, groenten, brood, …

De Nutri-score kan dus complementair bijdragen aan een gezond voedingspatroon en een onderscheid helpen maken tussen de gezondste opties binnen bewerkte en onbewerkte voeding.

Kortom, de producten worden op basis van productgroep beoordeeld, de koeken met een donkergroen label zullen de ‘gezondste’ koeken zijn van de productcategorie ‘koeken’ maar zijn daarom nog niet echt gezond. Degenen die op hun lijn willen volgen dus best niet enkel de Nutri-score. Eet alles met mate!

Het beste hulpmiddel blijft nog steeds: het etiket

Als je leert hoe je een etiket leest en hoeveel je van alles mag eten, dan kan je de beste voeding voor jezelf makkelijk uitkiezen. Een etiket lezen doe je als volgt:

Je leest best eerst de ingrediëntenlijst, hierbij worden de ingrediënten op volgorde geplaatst van hoeveelheid dat het product ervan bevat. Het eerste ingrediënt zit er het meeste in, het laatste ingrediënt het minste.

Als je dus merkt dat suiker bij de voorste ingrediënten staat, zit er veel van in. Suiker is niet per se slecht, maar kan je beter halen uit onbewerkte voeding (producten zonder etiket) zoals fruit.

Dit geldt ook voor zout. Om te berekenen hoeveel zout er max in een product mag zitten (aanbevolen hoeveelheid) dan moet de hoeveelheid natrium per 100g onder de calorieën per 100g zitten. Stel een product bevat 400 calorieën per 100g en 450g natrium, dan zit er te veel zout in.

Ook de voedingswaarden mogen met een korrel zout genomen worden, indien een product zelf 50g weegt en je kijkt naar de voedingswaarden per 100g kan het slechte stoffen bevatten maar het is een zeer kleine portie. Let altijd op de hoeveelheid gewicht van jouw producten.

Ⓒ Lukas Creemers

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2025 by Lignavita