Waarom is komkommer zo gezond?

Het is komkommertijd. Letterlijk dan. Komkommers zijn een van de meest gegeten groenten in België. 

Komkommers bevatten zeer weinig calorieën (kcal): een kleine komkommer van 100 gram bevat 13 kcal. Dat komt omdat ze voor meer dan 90% uit water bestaan. Er zit ook een kleine hoeveelheid vitamine C, B1, B2, kalium en vezels in.

Komkommer is bij uitstek geschikt als ‘extra’ groente: eet een komkommersalade bij de warme maaltijd of neem een stuk komkommer als gezond en fris tussendoortje of als broodbeleg. 

Gezondheidsvoordelen
• Komkommer bestaat voor meer dan 90 % uit water en is dus een goede dorstlesser. 
• Vermits komkommer weinig caloriën bevat, past hij uitstekend in een energie-arm dieet.
• Komkommer zou mogelijk helpen tegen brandend maagzuur.
• Komkommer(sap) zorgt voor een frisse adem. 
• Komkommer zou mogelijk een gunstig effect hebben op een verhoogde bloeddruk. 
• Schijfjes komkommer op de huid hebben een koelend effect en werken verlichtend bij zonnebrand en huidirritatie. 

Hoe bewaren?
• Koop alleen komkommers die stevig aanvoelen en een gave, glanzende schil hebben.
• Alhoewel de schil eetbaar is, is het toch beter om komkommer te schillen vanwege mogelijke resten van pesticiden. 
• Komkommers zijn maximaal 2 weken te bewaren op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder, maar beter niet in de koelkast of diepvries. Daar krijgen ze zachte plekken van. 
• Het beste kunt u ze bewaren in de folie waarin ze verkocht worden of zelf huishoudfolie eromheen doen. Dan drogen ze minder snel uit.
• Rauwe komkommer is niet geschikt voor invriezen.

bron: www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/komkommer.aspx